mandag den 9. april 2012

Hold øje med vandstanden

Dampmaskinen koger vand til damp. Damptrykket får stemplet til at bevæge sig i cylinderen. Dampen forsvinder ved stemplet. Du kan se dampen stå ud, når maskinen kører, og også inden den er i gang.

Vandet forsvinder altså, som du jo nok havde gættet og observeret.

Vand koger ved 100 grader ved normalt tryk. Når trykket stiger, gør kogepunktet også. I en trykkoger (autoklave) kan man f.eks. koge vand ved 121 grader. Tilsvarende falder kogepunktet, når man er oppe i bjergene (derfor skal et æg koge i længere tid oppe i bjergene). Det var lige et lynkursus i tryk og temperatur.

Det vigtigste at indse er, at kedlen bliver meget varm. Trykket inde i kedlen stiger, og dampen er derfor meget varm. Kedlen i sig selv bliver også varm - men vandet sørger for, at den ikke bliver for varm. Hvis vandet koges væk, og der stadig er flamme under, så stiger temperaturen i kedlen voldsomt.

Hvis kedlen bliver så varm, at den misfarves, kan man risikere at lodningerne begynder at smelte, og kedlen er nu ikke længere tæt. En utæt kedel er rigtig trist, da du så ikke kan opbygge et ordentligt tryk i den.

Hvis kedlen er blevet utæt kan du selv prøve at tætne den igen, ellers må du købe en ny. Heldigvis kan kedler og de fleste andre ting på en dampmaskine udskiftes.

Hold øje med vandstanden. Når den er under ca. kvart fuld, så skal du til at overveje at fylde mere på, eller fjerne brænderen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar