søndag den 15. april 2012

Sådan trækker du værktøj med dampmaskinen

De fleste dampmaskiner har kræfter nok til at trække en værktøjsmodel, f.eks. en sav eller faldhammer, eller hvad du nu synes er sjovt. Der findes mange forskellige modeller både værktøj og bevægelige figurer.

Hvilke maskiner kan trække noget?

De mindste dampmaskiner har typisk kun en enkeltvirkende cylinder, og de har altså ikke meget moment (læs evt. om moment på wikipedia). Wilescos maskiner fra D10 og opefter kan typisk godt trække mere end én model. Mens den lille D5/D6 kun trækker en enkelt model, og endda kun hvis modellen ikke er alt for tung at trække. Store dampmaskiner med flere dobbeltvirkende cylindre har ret mange kræfter og trækker mange modeller. Denne video viser en D14 i workshop-setup (D141). Dampmaskinen trækker nemt fordelerbord og tre modeller:

Hvad skal jeg bruge som drivrem?

Der findes drivremme fra Wilesco. Disse remme er af metal og formet som fjedre. Det betyder, at de er stærke og en smule elastiske. Det er efter min mening de bedste drivremme til dampmaskiner. Drivremmen er nem at adskille og samle med fingrene, et lille vrid og den er adskilt i samlingen, hvorimod et lige træk ikke  får drivremmen til at skille sig ad. Drivremmene fås i to længder og to tykkelser. Længden kommer jo an på, hvor langt væk modellen er fra maskinen. Husk, at remmen både går frem og tilbage, så en drivrem på 260 mm (26 cm) kan bruges til at trække en model ca. 12 cm væk. Tykkelsen har betydning for friktionen mod de hjul, som drivremmen kører på. Den tykke har lidt mere modstand og kan derfor overføre lidt mere kraft.

Tyk eller tynd drivrem?

I langt de fleste tilfælde er den tynde drivrem fuldt ud tilstrækkelig. Det eneste tilfælde jeg umiddelbart kan komme i tanker om, hvor en tykkere drivrem er ønskelig er mellem dampmaskinen og et fordelerbord. Men, hvis du oplever at remmen glider fordi der skal trækkes for meget, kan du prøve enten at stramme remmen eller prøve med den tykke model.

Alternative drivremme?

Man kan sagtens bruge gummibånd eller lignende til at trække modeller med. Ofte holder de dog ikke så længe, eller du risikerer, at de er for elastiske, og dermed kører modellerne ikke jævnt.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar